2010. január 15., péntek

Piskóták, tortalapok

PISKÓTA 1.

Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál kakaó
- 6 evőkanál olaj
- 3 evőkanál ecet (5%-os)
- 2, 5 dl víz
Elkészítés:
- Tepsit vékonyan kiolajozzuk, de az oldalara ne kerüljön olaj! Az aljába beleszabjuk a sütőpapírt és a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.
- Amikor jó habos hozzáadunk:
- 25 dkg réteslisztben elkevert sütőport (1 csomagot),
- egy csipet sót és
- egy mokkáskanál szódabikarbónát.
- Ekkor mar csak gyengén keverjük.
- A masszát beletesszük a tepsibe és az előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük.


PISKÓTA 2.

Hozzávalók, elkészítés:

- 30 dkg teljes őrlésű lisztet átszitálunk, hogy ne legyen csomós a tésztánk
- 5 dkg búzacsírát is beleszitálunk 2 kiskanál szódabikarbónával egyetemben
- 1-2 dl mézet csurgatunk hozzá és
- 1-2 dl vizet
- 1/2-1 dl olajat
- 1 kk. őrölt fahéjat
- 1 kk. őrölt szekfűszeget és
- 1/2-1 citrom reszelt héját
- Sűrűn folyó masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan átdolgozzuk, min. 1 órát hideg helyen állni hagyjuk.
- Utána!!! Belekeverünk 1 evőkanálnyi citromlét.
- Adhatunk a tésztához őrölt olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket és más fűszereket is. A méz, fajtájától függően más-más édesítő hatású lehet, ezért a szükséges mennyiséget mindig az adott fajta határozza meg. A vizet és az olajat ennek függvényében adagolhatjuk!
- Alaposan kiolajozott-lisztezett formában kell kisütni!!!
- Egyenletesen szétteríteni-folyatni, és előmelegített sütőben kb. 190-200 fokon olyan 40 percig sütni! Ha szükséges, sütőpapírral, vagy alufóliával letakarhatjuk a tetejét. Tűpróbáig sütjük! Ha a belseje nem sült át, nem finom és nagyon nehéz újrasütni! Muffinformába is kiváló tészta! Lekvárral, vagy krémmel megkenjük, ha szükségét érezzük.



PISKÓTA 3.


Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek. kakaó
- 5 ek. olaj
- 3 ek. 5%-os ecet
- 2,5 dl víz
- 15 dkg rétesliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só


Elkészítés:

- A sütőt 20 perccel sütés előtt bemelegítjük.
- Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk olajjal, de csak az alját, az oldalát nem, és kibéleljük sütőpapírral.
- A cukrot, vaníliás cukrot, kakaót, olajat, ecetet, vizet összeturmixoljuk.
- Utána a réteslisztbe belekeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, és ezt a keveréket hozzáturmixoljuk az előbbihez.
- Beletesszük a sütőformába vagy tepsibe és 30 perc alatt 200 fokon megsütjük.


PISKÓTA 4.

Hozzávalók, elkészítés:
- 5 dl 100%-os almalét,
- 25 dkg cukrot,
- 1 citrom héját és levét,
- 2 cs. vaníliás cukrot turmixgépbe teszünk és jó habosra turmixoljuk.
- Ezután hozzáadunk:
- 50 dkg liszt,
- 2 cs. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna keverékét,
- majd végül 12 ek. olajat
- Jó habosra keverjük és közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt megsütjük.


TORTAALAP

Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1 bögre rizstej
- 1 ek. Liga margarin
- ízlés szerint holland kakaó

Elkészítés:
-A hozzávalókat összekeverjük és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.


KAKAÓS PISKÓTA

Hozzávalók:
- 2 ek. zsír (vagy repceolaj)
- 5 ek. szilvalekvár
- fél literes bögrével: 1 bögre cukor
- 1 bögre szóda
- 1,5-2 bögre liszt (esetleg keverve búzakorpával és zabpehelyliszttel)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kanál kakaó (vagy karob)

Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük.
- Piskóta sűrűségű tészta kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése