2010. január 16., szombat

Édes apró sütemények

VANÍLIÁS KIFLI

Hozzávalók:
- 26 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 12 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- vaníliás cukor

Elkészítés:
- A lisztből, vajból, porcukorból, darált dióból tésztát készítünk. Ha jól össze vannak dolgozva az alapanyagok, kis kifliket sodrunk belőle. Kizsírozott (olajozott) tepsibe közepesen meleg sütőbe süssük meg. Miután megsült (kb. 20-30 perc. amikor barnul, akkor jó), egy kicsit várni kell a kiszedéssel, mert eltörhet. Óvatos kiszedés után vaníliás cukorban megforgatjuk.


CSOKOLÁDÉS ZABPELYHES SZELETEK

Hozzávalók:

- 12 dkg étcsokoládé
- 12 dkg margarin
- 1 evőkanál méz
- 22 dkg zabpehely
- 11,5 dkg mazsola
- 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

- A csokit egy lábasba tördeljük, és a margarinnal meg a mézzel összekeverjük. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk, és simára keverjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, a zabpelyhet, a mazsolát és a kókuszt beleszórjuk. Ezt a masszát kivajazott, hosszúkás (28x18 centis) formába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Rácsra borítva megvárjuk, amíg kihűl, majd felszeleteljük. Jól záródó dobozban sokáig eláll. Fagyasztva legalább 3 hónapig eláll.


CSOKIS VAGY FAHÉJAS CSIGA

Hozzávalók a tésztához :
- 60 dkg liszt (vagy 50 dkg fehér és 10 dkg tönkölyliszt)
- 1 tk. só
- 7, 5 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg margarin /puha/
- 2 dl növényi tej (vagy víz)
- tojás helyett:1 ek. keményítő, 1 ek. zabliszt egy pici kurkumával színezve. Annyi víz hozzá, hogy olyan 2 tojásnyi "lé" legyen. (kb. fél dl)

A tészta elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és kelesztjük.

Hozzávalók a töltelékhez:
- Csokishoz
- 15 dkg barna cukor (ettől jobb aromája lesz, mint a fehértől)
- 2 ek. kakaó (én karobot használtam)
- 2 ek. liszt
- 15 dkg margarin, olvasztva

- Fahéjashoz
- 15 dkg barna cukor
- 2 ek. fahéj
- 2 ek. liszt
- 15 dkg margarin, olvasztva

Elkészítés:

- Mikor a tészta megkelt átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
- Megkenjük a töltelék 2/3-ad részével (amit ha megdermedt tegyünk meleg vízbe), feltekerjük és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
- A tepsit margarinnal kikenjük és liszttel beszórjuk.
- A tepsibe tesszük a csigákat és a tetejüket megkenjük a maradék töltelékkel.
- A tepsiben tovább kelesztjük a sütit, amíg már majdnem összeérnek (fél óra).
- Ekkor előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20 percig sütjük.


CSÁSZÁRFÁNK 1.


Hozzávalók, elkészítés:
- 25 deka vajat
- 25 deka lisztet
- fél csomag sütőport és
- 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
- 15 deka héjazott őrölt mandulát
- fél csomag vaníliáscukrot és
- 2 kanál rumot gyúrunk hozzá
- Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
- Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.


CSÁSZÁRFÁNK 2. (ISCHL-I FÁNK)


Hozzávalók, elkészítés:

- 25 deka vajat
- 35 deka lisztet
- 1 csomag Váncza-sütőport és
- 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
- 15 deka héjazott őrölt mandulát
- 1 csomag Váncza-vanilincukrot és
- 2 kanál rumot gyúrunk hozzá
- Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
- Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.


SZEMFÉNYVESZTŐ GUNDEL GIZI KÓKUSZOS LABDÁI

Hozzávalók:
- 100 g margarin
- 100 g zabpehely
- 35 g kókuszreszelék
- 75 g porcukor
- 1 tk. vaníliás cukor
- 2 ek. kakaópor
- 1 ek. hideg víz

Elkészítés:

- A hozzávalókat összekeverjük és kis golyókat formálunk belőlük.
- Kicsit pihentetjük és kész is.
- A zabpelyhet kicsit beáztathatjuk előre, akkor puhább lesz, kisebb gyerkőcöknek könnyebb megenni.


TEASÜTI

Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 8 dkg Liga margarin
- 4 dkg cukor
- 2-3 ek. víz
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi só

Elkészítés:
- Gyorsan lágy tésztát gyúrunk az alapanyagokból.
- 3-4mm vastagságúra nyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk.
- Előmelegített sütőben közepes lángon, 10-15 perc alatt megsütjük.
- A teteje sápadt marad de az alján lehet látni, hogy megsült.


AMERIKAI TÍPUSÚ CSOKI CHIPS


Hozzávalók:
- 1 csésze Liga margarin
- 3/4 csésze kristály cukor
- 3/4 csésze barna cukor
- 1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- 1/2 csésze zabpehely
- 2 és 1/2 csésze finomliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. só
- 1 és 1/2 csésze apróra vágott étcsoki
- esetleg 1 csésze darált dió

Elkészítés:
- A zabpelyhet engedjük fel a csésze pereméig forró vízzel és hagyd ázni kb. 10 percet.
- Keverjük habosra a vajat, cukrot, barna cukrot és vaníliát,
- majd borítsuk bele a beáztatott zabpelyhet (nem kell leönteni róla a vizet).
- Ezzel is jól keverjük ki a masszát,
- majd adjuk hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a sót.
- Keverjük, amíg krémszerű masszát kapunk.
- Végül keverjük bele a csokidarabokat (és a diót).
- Két kanál segítségével tepsire szaggatjuk kis halmokba és 8-10 percig sütjük 190 fokon.


MÉZESKALÁCS

Hozzávalók:
- 38 dkg liszt
- 23 dkg porcukor
- 1 ek. szódabikarbóna
- 2 kk. fahéj
- 2,5 dkg margarin
- 2 ek. rizsliszt
- kb. fél deci víz
- 2 nagy ek. méz

Elkészítés:
- Nehezen áll össze a tészta sokat kell gyúrni, keménynek kell lenni a tésztának, akkor nem ráncosodik meg miután kivesszük a sütőből.


GOFRI

Hozzávalók:
- 15 dkg hajdina liszt
- 1,5 ek. rizsliszt
- 1 tk. sütőpor
- 3 ek. cukor
- 1,5 ek.olaj
- 2,5 dl víz


BÉKEBELI ISCHLER


Hozzávalók:
- 10 dkg darált mandula
- 15 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg Liga
- egy csipet só

Elkészítés:

- A hozzávalókat összegyúrjuk,
- hűtőben 2 órát pihentetjük.
- Lisztezett gyúródeszkán kb.4 mm vékonyra nyújtjuk, köröket vágunk belőle,
- zsírpapíros tepsiben, előmelegített sütőben 10 percig sütjük(200°C,3.fokozat).
- Lekvárt tehetünk közé és fémdobozban 1 nap alatt megpuhul.


ÉDES KIFLI

Hozzávalók, elkészítés:

- 45 dkg lisztet
- 1 Rámával összemorzsolni
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál ecet
- 6 darab cipót formálunk belőle.
- Fél órát pihenni hagyjuk.
- Majd kör alakúra nyújtjuk, 8 felé vágjuk, mindegyik kis cikkelybe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, nutellát, diótölteléket stb. Azután kiflivé tekerjük és sütjük.


OMLÓS TÉSZTÁCSKÁK (18-12 DB)


Hozzávalók:

- 200g búzaliszt
- 50 g Sinlac por
- 125 g tejmentes margarin
- 50 g baracklekvár

Elkészítés:

- A lisztet, a Sinlac port összekeverjük, a margarint, a baracklekvárt beletesszük, és folyadék hozzáadása nélkül sima tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 1/2 óráig hűtőszekrényben pihentetjük, majd belisztezett deszkán 8-10 mm vastagságig nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
- A tésztácskákat előmelegített sültőben 180 C-on kb. 15-20 percig sütjük, amíg jól átsülnek és kissé megbarnulnak.
- Kihűtve tálaljuk.


HAVASI KIFLI

Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 250 g Liga margarin
- 2 kávésk. ecet
- kevés víz
- gyümölcsíz
- vaniliás porcukor

Elkészítés:

- A finomlisztet a margarinnal elmorzsoljuk, az ecettel és a vízzel összegyúrjuk (könnyen gyúrható legyen) és háromszögletűre vágjuk. Ízzel megkenjük és megsütjük. Ha megsült vaníliás porcukorral meghempergetjük.


KÓKUSZOS MIGNON

Hozzávalók:
- 40 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg dió (elhagyható, ha allergiát okoz, vagy Dejóval is pótolható)
- 3-4 ek sárgabaracklekvár
- 25-30 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 citrom héja és leve
- 20 dkg Liga margarin
- 6 ek víz
Elkészítés:

- A vízben felolvasztjuk a margarint
- és ráöntjük az előzőleg összekevert száraz alapanyagra.
- A tésztát jól összedolgozzuk, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk. (ehhez még kell plusz néhány deka kókuszreszelék)


VANÍLIÁS KARIKA


Hozzávalók:
- 20 dkg coelipan süteménypor
- 10 dkg LIGA margarin
- 10-15 dkg porcukor
- 10 dkg főtt burgonya
- 3 dkg élesztő
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl langyos víz
- só
- 4 dkg vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
- A coelipan port a szódabikarbónával, majd a zsiradékkal, s a főtt, áttört burgonyával, a felfutatott élesztővel és a diétában megengedett ízesítőkkel alaposan összedolgozzuk.
- Habzsákba töltjük, a zsiradékkal kikent sütőlapra tetszés szerinti formákat készítünk.
- 10 percig pihentetjük, mérsékelt tűznél világos rózsaszínűre sütjük.
- Még melegen (vaníliás) porcukorba forgatjuk.


LINZER 1.

Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 40 dkg LIGA
- 30 dkg gm liszt (sima kukorica lisztből is jó)
- ízlés szerint vaníliáscukor
- reszelt citromhéj

Elkészítés:

- A hozzávalókat összegyúrjuk, alufólián kinyújtjuk.
- Az alufólia azért szükséges, mert különben a deszkához ragad a tészta.
- 15-20 percig sütjük.
- Érdemes a sütőpapíron hagyni kihűlni, különben könnyen törik.


LINZER 2.


Hozzávalók:
- 1 csomag Emese sütipor
- 1 kocka LIGA
KEKESZ
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 8 dkg margarin
- 4 dkg cukor
- 2-3 evőkanál víz
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi só

Elkészítés:
- A hozzávalókból gyorsan lágy tésztát gyúrunk.
- 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk.
- Előmelegített sütőben megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése